It is currently Sun Dec 21, 2014 12:43 pm Advanced search

Mini Galleries not working

Help for using the Highslide Editor, the visual way of setting up Highslide.

Mini Galleries not working

Postby carolinesoer » Fri May 13, 2011 10:06 am

Hi
I am having a problem with my mini galleries (which I have made with the editor). I successfully made one which worked just fine but the minute I added another, they both won't open to a gallery :( The first thumbnail opens to a larger image, but there's no gallery. I thought I had followed the instructions for adding the correct pieces to the HTML and then in the highslide.config.js file changing groups and ids, commenting out etc, but clearly I have missed something and cannot for the life of me see what! Hopefully you can help me sort this out!! http://carolinesoerdesigns.com/childrensillustrationgallery.html

Thanks and looking forward to your reply!
Caroline
User avatar
carolinesoer
 
Posts: 12
Joined: Fri May 13, 2011 9:24 am
Location: Malaysia

Re: Mini Galleries not working

Postby RoadRash » Fri May 13, 2011 11:00 am

Hi Caroline,

I think youÔÇÖve forgotten to upload the changes youÔÇÖve done to your highslide.config.js file. I canÔÇÖt see any changes in the highslide.config.js file on your server ÔÇô it contains settings for only one gallery.
Hilde
Highslide Support Team

Overview of my Highslide sample pages: RoadRash.no
User avatar
RoadRash
 
Posts: 8232
Joined: Tue Jul 15, 2008 8:43 pm
Location: Fredrikstad, Norway

Re: Mini Galleries not working

Postby carolinesoer » Fri May 13, 2011 11:57 am

Hi and thanks for your swift reply Hilde, I thought I had done that but will check out what's going on over there!
Caroline
User avatar
carolinesoer
 
Posts: 12
Joined: Fri May 13, 2011 9:24 am
Location: Malaysia

Re: Mini Galleries not working

Postby carolinesoer » Fri May 13, 2011 12:07 pm

Hi again!
Just been over to check and for some reason I had managed to upload that same file in two places (how's that possible?!!) and the wrong one had updated. Anyway now it's just fine, thank you again! One more question reagarding the small thumbnails alongside the main image in the gallery - can I get them bigger? I checked the box in the gallery to make the thumbnails 300 x 300 px but guess that applies only to the 1st pic on the page?

Any help gratefully received!

Caroline
User avatar
carolinesoer
 
Posts: 12
Joined: Fri May 13, 2011 9:24 am
Location: Malaysia

Re: Mini Galleries not working

Postby RoadRash » Fri May 13, 2011 1:39 pm

The settings for the thumbnails apply to the thumbnails in the page, not the thumbnails in the thumbstrip in the gallery.
You can change the size of the thumbnails in the thumbstrip by changing the width for .highslide-thumbstrip-vertical img in the highslide.css file.
Hilde
Highslide Support Team

Overview of my Highslide sample pages: RoadRash.no
User avatar
RoadRash
 
Posts: 8232
Joined: Tue Jul 15, 2008 8:43 pm
Location: Fredrikstad, Norway

Re: Mini Galleries not working

Postby carolinesoer » Fri May 13, 2011 3:27 pm

Hi again!
Excellent - thank you! I willaim to work on that with some positioning tomorrow!
I think Highslide is a superb product and the support is second to none! With some XHTML and CSS knowledge( but absolutely no JavaScript ability), I have been floundering trying to get a gallery on my site and was so happy to come across Highslide - it's a Gem! Congrats and keep up the good work!
Caroline
User avatar
carolinesoer
 
Posts: 12
Joined: Fri May 13, 2011 9:24 am
Location: Malaysia

Re: Mini Galleries not working

Postby carolinesoer » Fri May 13, 2011 6:10 pm

Hello
Have now tried to space out my galleries using code in the highslide.css file . http://carolinesoerdesigns.com/childrensillustrationgallery.htmlThey look ok, but one gallery is actually positioned higher than the other and the titles don't line up. Are you able to see what am I doing wrong please?

Caroline
User avatar
carolinesoer
 
Posts: 12
Joined: Fri May 13, 2011 9:24 am
Location: Malaysia

Re: Mini Galleries not working

Postby RoadRash » Sat May 14, 2011 12:20 am

Placement of the thumbnails in the page isnÔÇÖt actually a Highslide issue since this depends of each userÔÇÖs layout/design.

But OK - a short explanation for why your titles don't line up:
An h3 element will by default have the same width as the parent div, and thatÔÇÖs why the titles donÔÇÖt line up. See the screenshot below where IÔÇÖve added yellow background color to the h3 elements.

2011-05-13_2350.png
2011-05-13_2350.png (59.82 KiB) Viewed 4944 times

You can avoid this by moving the titles inside the highslide-gallery divs:
Code: Select all
<div class="highslide-gallery">
[hilight]<h3>Illustrations 1</h3>[/hilight]
   <a id="thumb1" href="highslide/images/large/breakfastinch.jpg" class="highslide"
         title="Breakfast"
         onclick="return hs.expand(this, config1 )">

      <img src="highslide/images/thumbs/breakfastinch.jpg"  alt=""/>
   </a>

Code: Select all
<div class="highslide-gallery">
[hilight]<h3>Illustrations 2</h3>[/hilight]
   <a id="thumb2" href="highslide/images/large/jasperpurpledino.jpg" class="highslide"
         title="Jasper with dinos"
         onclick="return hs.expand(this, config2 )">
      <img src="highslide/images/thumbs/jasperpurpledino.jpg"  alt=""/>
   </a>

And then change the CSS for .highslide-gallery to this:
Code: Select all
.highslide-gallery {
   float: left;
   margin: 0 0 0 135px;
   width: auto;
}
Hilde
Highslide Support Team

Overview of my Highslide sample pages: RoadRash.no
User avatar
RoadRash
 
Posts: 8232
Joined: Tue Jul 15, 2008 8:43 pm
Location: Fredrikstad, Norway

Re: Mini Galleries not working

Postby carolinesoer » Sat May 14, 2011 4:44 am

Hello
Thank you so much for taking the time to help me with this. I guess I would have worked it out eventually, but sometimes you just can't see the wood for the trees. You've saved me a lot of frustration and
I really appreciate that you went out of your way! Have a nice weekend!
Caroline
User avatar
carolinesoer
 
Posts: 12
Joined: Fri May 13, 2011 9:24 am
Location: Malaysia

Re: Mini Galleries not working

Postby carolinesoer » Sat May 14, 2011 2:47 pm

Hello Hilde

I really had hoped not to bother you again but since I have attempted to publish another gallery on a new page my first gallery page has reverted to its original settings http://carolinesoerdesigns.com/childrensillustrationgallery.html - here is the new page http://carolinesoerdesigns.com/watercolourgallery.html . Can you pls advise what's happening here? How do I keep the css in place for each individual page?


In addition - assuming that I can get the galleries working, how do I reinstate the numbers in the caption? OK, I can see how do I do that with the editor. but how about after publishing? I can see the code I need to apply, but I am not sure in which file. Before I wreck it all can you pls tell me where I should be heading?
Code: Select all
<script type="text/javascript">
   // First, we need to turn on the number display
   hs.numberPosition = "heading";
   // Then, override the language object to suit your needs
   hs.lang.number = "Image %1 of %2";
</script>


Thanks :?
Caroline
Last edited by carolinesoer on Sat May 14, 2011 6:32 pm, edited 4 times in total.
User avatar
carolinesoer
 
Posts: 12
Joined: Fri May 13, 2011 9:24 am
Location: Malaysia

Re: Mini Galleries not working

Postby RoadRash » Sat May 14, 2011 4:49 pm

All you need to do is put these two lines in your highslide.config.js file right after the hs.captionEval line:
Code: Select all
hs.numberPosition = 'caption';
hs.lang.number = 'Image %1 of %2';
Hilde
Highslide Support Team

Overview of my Highslide sample pages: RoadRash.no
User avatar
RoadRash
 
Posts: 8232
Joined: Tue Jul 15, 2008 8:43 pm
Location: Fredrikstad, Norway

Re: Mini Galleries not working

Postby carolinesoer » Sat May 14, 2011 5:00 pm

Hello Hilde
Thanks for that snippet of code - I'll get to that as soon as my other problems are resolved hopefully!!! In case you didn't see my edit to that question above here it is again:

Since I have attempted to publish another gallery on a new page my first gallery page has reverted to its original settings http://carolinesoerdesigns.com/childrensillustrationgallery.html - here is the new page http://carolinesoerdesigns.com/watercolourgallery.html . Can you pls advise what's happening here? How do I keep the css in place for each individual page?



Sorry for being such a pain :(
Caroline
User avatar
carolinesoer
 
Posts: 12
Joined: Fri May 13, 2011 9:24 am
Location: Malaysia

Re: Mini Galleries not working

Postby RoadRash » Sat May 14, 2011 6:51 pm

You make it hard to give an exact answer since you've changed your highslide.config.js file several times now. :) IÔÇÖve followed the watercolourgallery page the last hour, written a couple of answers ÔÇô but then the highslide.config file have changed and my answer has been ÔÇ£outdatedÔÇØ.

This is what happened: You replaced highslide.config.js for the old gallery with highslide.config.js for the new gallery ÔÇô thatÔÇÖs why all your previous settings have disappeared. The same thing happened with your highslide.css file.

I recommend using the same gallery type on all your gallery pages. This will make it easier for you since you can use the same CSS file and the same highslide.config.js file for all galleries.

Another method is having one highslide folder per page ÔÇô e.g. highslide-water, highslide-children. This means you have to rename the paths for all the files in the pages ÔÇô js, CSS and image files ÔÇô but it will probably be worth the effort.

In the childrensillustrationgallery.html page you should put the CSS for the .highslide-gallery in your children'sillustration.css file instead of the highslide.css file. In that way the CSS will only affect the highslide-gallery divs on the childrensillustrationgallery.html page.
Code: Select all
.highslide-gallery {
   float: left;
   margin: 0 0 0 135px;
   width: auto;
}
Hilde
Highslide Support Team

Overview of my Highslide sample pages: RoadRash.no
User avatar
RoadRash
 
Posts: 8232
Joined: Tue Jul 15, 2008 8:43 pm
Location: Fredrikstad, Norway

Re: Mini Galleries not working

Postby carolinesoer » Sun May 15, 2011 5:07 am

Hello Hilde

Really sorry to have caused confusion with changing the file - was trying to find a workaround and after midnight here was just getting nowhere :? Anyway, I am so grateful for your help - I decided against the folders and have kept to mini galleries which seemed simpler!

I was about to change the numbering as you suggested but wonder if that will that work if there are different numbers of images in each gallery on each page?

Tusen Tack for all your help so far!
Caroline
User avatar
carolinesoer
 
Posts: 12
Joined: Fri May 13, 2011 9:24 am
Location: Malaysia

Re: Mini Galleries not working

Postby RoadRash » Sun May 15, 2011 10:11 pm

I can confirm that the numbering of the images will work even if the galleries have different numbers of images in each gallery on each page.
Hilde
Highslide Support Team

Overview of my Highslide sample pages: RoadRash.no
User avatar
RoadRash
 
Posts: 8232
Joined: Tue Jul 15, 2008 8:43 pm
Location: Fredrikstad, Norway

Next

Return to Highslide Editor

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests